مفهوم عبارت Taker/Maker در کوینکس (Coinex) چیست؟

میکر و تیکر در کوینکس (Coinex) چیست؟ میکر و تیکر، دو حالت بازارساز یا در ترجمه فارسی سفارش‌گذار و سفارش‌بردار بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال هستند که در صرافی کوینکس نیز استفاده می‌شوند.

میکرها که به آن‌ها بازارساز هم گفته می‌شود، آن دسته از کاربران هستند که سفارش‌‌های خرید و فروش خود را در لحظه انجام نمی‌دهند و سفارش‌هایی که این کاربران ایجاد می‌کنند، لیکوئیدیتی یا قدرت نقدشوندگی بازار و پلتفرم مورد نظر را افزایش می‌دهد و معامله را در صورت تحقق شرایط، برای کاربران دیگر راحت‌تر می‌سازد.

این در حالی است که تیکرها، در همان شرایط لحظه‌ای بازار سفارش‌های خود را انجام می‌دهند و خرید و فروش ارزهای دیجیتال توسط آن‌ها آنی است. به همین خاطر هم سفارش‌بردار نامیده می‌شوند.

در ادامه این مقاله، پس از پاسخ به این سوال که مفهوم عبارت میکر و تیکر در Coinex چیست، در مورد بازارسازی در صرافی کوینکس، کارمزدهای میکر و تیکر در این صرافی و سایر نکات و جزئیات آن بیشتر صحبت خواهیم کرد.

اوردر بوک یا دفتر سفارش چیست؟ (Order Book)

قبل از پرداختن به موضوع اصلی مقاله و پاسخ به این سوال که مفهوم عبارت Taker/Maker در کوینکس چیست، ابتدا بیایید مروری مختصر بر نحوه انجام خرید و فروش ارزهای دیجیتال در صرافی‌های ارز دیجیتال، مثل صرافی کوینکس بندازیم.

شما برای این‌که بتوانید یک ارز دیجیتال، مثلاً بیت کوین (BTC-USDT) را در صرافی کوینکس خرید و فروش کنید، باید برای آن سفارش‌گذاری کنید. این سفارش‌گذاری‌، هم در بازار فیوچرز صرافی و هم در بازار اسپات آن دارای انواع مختلفی است:

  • سفارش لیمیت (Limit Order)
  • سفارش مارکت (Market Order)
  • سفارش استاپ لیمیت (Stop Limit Order)
  • سفارش استاپ مارکت (Stop Market Order)

مهم‌ترین وجه تمایز این سفارش‌ها، در نحوه مدیریت ریسک آن و همین طور تعیین قیمت ورود به معامله است. اما زمانی که به هر طریق یک سفارش را ایجاد می‌کنید، اتفاقی که می‌افتد این است که سفارش خرید شما، با یک سفارش فروش در اوردر بوک (Order Book) تطبیق داده شده و اصطلاحاً پر می‌شود.

در‌واقع، دفتر سفارشی وجود دارد که کلیه قیمت‌های خرید یا اصطلاحاً بید (Bid Price) و قیمت‌های فروش یا اصطلاحاً اسک (Ask Price) را گردآوری کرده و در صورت تطابق دو‌به‌دوی آن ها با هم، سفارش‌ها را اجرا و تکمیل می‌کند.

لیکوئیدیتی در ارز دیجیتال چیست؟(Liquidity)

بدیهی است که هرچه تعداد سفارش‌ها در این دفتر بیشتر باشد، احتمال این‌که پایین‌ترین قیمت فروش (Ask)، به بالاترین قیمت خرید (Bid) نزدیک‌تر باشد هم بیشتر خواهد بود و سفارش‌ها سریع‌تر انجام خواهند شد. این درست همان‌ چیزی است که در بازارهای مالی تحت عنوان لیکوئیدیتی (Liquidity) شناخته می‌شود.

زمانی که لیکوئیدیتی یا نقدینگی یک بازار بیشتر است، نقد شوندگی در آن بالاتر است یا به اصطلاح بازار سیال است. سفارش‌ها سریع‌تر پر می‌شوند و شما فرصت و شانس سودآوری بیشتری را خواهید داشت.

اکنون با این پیش‌زمینه، ببینیم که مفهوم عبارت‌های میکر و تیکر در این بازارها چیست، چه تفاوتی با هم دارند و چرا میکرها نزد صرافی‌های ارز دیجیتال محبوب‌تر و عزیزتر از تیکرها هستند؟!

مفهوم میکر و تیکر در بازارهای مالی

گفتیم که دفتر سفارشات یک صرافی، کلیه سفارش‌های خرید و فروش که توسط کاربران و معامله‌گران به ثبت‌ رسیده‌اند را گردآوری می‌کند. نکته‌ای که وجود دارد این است که ارزش بازاری یک دارایی یا ارز دیجیتال، توسط صرافی موردنظر نیز دقیقاً از طریق همین اوردربوک یا دفتر سفارش محاسبه می‌شود؛ اما چه کسانی در این دفتر سفارش ایجاد کرده و چطور؟

مارکت میکر‌ها در ارز دیجیتال چیست؟ (Market Makers)

یک دسته از کاربران، افرادی هستند که برای سفارش‌گذاری از حالت لیمیت یا استاپ لیمیت استفاده کرده‌اند. فرض کنید قیمت بیت کوین در حال حاضر معادل 50 هزار دلار است و کاربری، با استفاده از سفارش لیمیت، یک اوردر ایجاد کرده است که می‌گوید روی قیمت 52 هزار دلار به‌مقدار 1000 دلار بیت کوین خریداری کن!

این سفارش، در حال حاضر، قابلیت اجرا ندارد و به اصطلاح به‌صورت معلق یا پندینگ (Pending Order) در خواهد آمد؛ اما کماکان در دفتر سفارش‌ها به ثبت می‌رسد تا زمانی که قیمت به 52 هزار دلار برسد و قابلیت اجرا داشته باشد.

در این حالت، از آن‌جا که کاربر یک سفارش ایجاد کرده است، سفارش‌گذار، بازار ساز (Market Maker) یا میکر نامیده می‌شود. معمولاً سرمایه‌گذاران نهادی، شرکت‌های بزرگ ونهنگ‌ها میکرهای اصلی بازارهای مالی و صرافی‌های ارز دیجیتال هستند. هرچند که من و شمای نوعی نیز می‌توانیم با ایجاد سفارش‌های خرد خاص روی قیمت‌های خاص، میکر باشیم.

مارکت تیکرها در ارز دیجیتال چیست؟ (Market Takers)

دسته دوم کاربران و معامله‌گران که بخش عمده‌ای از معامله‌گران خرد را نیز تشکیل می‌دهد، مربوط به افرادی است که معمولاً از روش سفارش مارکت استفاده می‌کنند و سفارش‌های ایجاد شده توسط میکرها در دفتر سفارشات را استفاده و از بازار حذف می‌کنند.

البته، در صورتی که نقد شوندگی یا لیکوئیدیتی یک صرافی بالا باشد، احتمال این‌که با ثبت سفارش لیمیت نیز سفارشی هماهنگ و منطبق بر سفارش شما در دفتر سفارش‌ها وجود داشته باشد بسیار زیاد است. در چنین مواقعی، حتی با ثبت سفارش لیمیت نیز شما تیکر خواهید بود!

تفاوت میکر و تیکر در صرافی‌ها چیست؟

جدای از ماهیت سفارش‌گذاری میکرها و تیکرها در صرافی‌های ارز دیجیتال، که میکرها لزوماً از روش سفارش‌گذاری لیمیت (Limit Order) استفاده می‌کنند اما تیکرها عموماً سفارش‌بردار از طریق مارکت (Market Order) یا گاها لیمیت هستند، یک تفاوت دیگر بین دو نیز کارمزدهای معاملاتی صرافی برای آن‌ها است؛ از آن‌جا که میکرها:

  • بازار سازی می‌کنند
  • نقدینگی و لیکوئیدیتی را افزایش می‌دهند
  • به ارتقای دفتر سفارش‌ها و نقد شوندگی کمک می‌کنند
  • و تاثیر بسزایی روی اعتبار و حجم معاملات صرافی‌های ارز دیجیتال دارند

صرافی‌ها آن‌ها را بیشتر دوست دارند! به همین خاطر هم اغلب برای تشویق بیشتر کاربران به میکر بودن و سفارش‌گذاری، در کارمزدهای خرید و فروش آن‌ها تخفیف اعمال می‌کنند.

مفهوم عبارت میکر و تیکر در کوینکس

مفهوم عبارت Taker/Maker در صرافی کوینکس نیز درست همان چیزی است که در بخش‌های قبل توضیح دادیم. میکرها، سرمایه‌گذاران نهادی، سازمان و شرکت‌ها، نهنگ‌ها یا سرمایه‌گذاران خرد خاصی هستند که با ایجاد سفارش‌های لیمیت (Limit Ordering) به افزایش نقدینگی صرافی کوینکس کمک می‌کنند.

در مقابل، تیکرها هم آن دسته از معامله‌گران هستند که با سفارش‌های مارکت (Market Ordering) یا حتی لیمیت در قیمت‌های موجود، سفارش‌های ایجاد شده در اوردر بوک را استفاده کرده و آن را حذف می‌کنند.

کارمزد معاملات برای میکر و تیکر در صرافی کوینکس

در حالت کلی، شما برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال هم می‌توانید اقدام به خرید آنی یا نقدی کنید و هم می‌توانید از معاملات قراردادی صرافی کوینکس یا مشتقات (Derivatives) آن استفاده کنید. بر همین اساس، کارمزدهای صرافی کوینکس نیز شامل دو نوع کارمزد می‌شوند:

  • کارمزد معاملات اسپات (Spot Trading Fee)
  • کارمزد معاملات فیوچرز (Futures)

در بخش معاملات اسپات صرافی کوینکس، هیچ‌گونه ارفاقی برای میکرها قائل نشده است و کارمزدهای میکر و تیکر این صرافی در بخش اسپات، برای سفارش‌گذار و سفارش‌بردار یکی هستند.

اما در بازار فیوچرز، کارمزدهای معاملاتی اعمال شده برای میکرها و تیکرها تفاوت زیادی دارند! شما در صورتی که میکر باشید، 0.030 درصد کارمزد پرداخت خواهید کرد در صورتی که تیکرها، ملزم به پرداخت 0.05 درصد کارمزد در ازای انجام معاملات فیوچرز در صرافی کوینکس هستند!

این ارقام، با ارتقای سطح کاربری، طبق جدول زیر کاهش پیدا می‌کنند اما هم‌چنان، کارمزدهای فیوچرز میکر به مراتب پایین‌تر از کارمزدهای فیوچرز تیکر است:

سطح کاربری (VIP Level)کارمزد معاملات فیوچرز میکرکارمزد معاملات فیوچرز تیکر
VIP-00.030 درصد0.050 درصد
VIP-10.028 درصد0.048 درصد
VIP-20.026 درصد0.046 درصد
VIP-30.024 درصد0.044 درصد
VIP-40.022 درصد0.042 درصد
VIP-50.020 درصد0.040 درصد

سوالی که پیش می‌اید، این است که هنگام ایجاد سفارش در بازار فیوچرز صرافی کوینکس، چگونه باید پوزیشن‌های معاملاتی خود را ایجاد کنیم که میکر باشیم نه تیکر؟! تا بتوانیم از این تخفیف کارمزد قابل توجه استفاده کنیم.

چگونه در صرافی کوینکس میکر شویم؟

برای ایجاد سفارش میکر در بازار فیوچرز صرافی کوینکس، صرفاً باز کردن یک سفارش لیمیت کافی نیست (چون احتمال وجود سفارشی با هم قیمت در جهت مخالف که سفارش شما را تکمیل کند خیلی بالاست)؛ پس لازم است طبق مراحلی که در ادامه آموزش می‌دهیم عمل کنید.

وارد بخش Futures صرافی کوینکس شده و روی Futures Trading کلیک کنید تا پنل معاملاتی فیوچرز برایتان فعال شود.

بخش Futures

آخرین قیمت معامله (Latest Deal Price) برای خرید یا فروش ارز دیجیتال مورد نظرتان را از دفتر سفارش‌ها مشاهده کنید.

آخرین قیمت معامله در فیوچرز

به انتهای صفحه رفته و در پنل معاملاتی فیوچرز کوینکس، نوع سفارش خود را روی حالت لیمیت (Limit) قرار دهید تا بتوانید خودتان به صورت دستی قیمت سفارش‌تان را مشخص کنید.

حالت لیمیت در پنل معاملاتی فیوچرز

رقمی پایین‌تر از آخرین قیمت معامله (Latest Deal Price) را برای خرید ارز دیجیتال مورد نظرتان در این فیلد Price مشخص کنید. توجه داشته باشید که هرچه اختلاف قیمت سفارش شما با این رقم و قیمت کنونی بازار بیشتر باشد، پتانسیل سود پوزیشن معاملاتی و احتمال نقد شدن آن کاهش یافته و در عوض، احتمال میکر شدن‌تان بیشتر خواهد بود.

فیلد Price

در نهایت کافی است مقدار ارز دیجیتال مد نظرتان برای معامله را نیز در فیلد Amount مشخص کرده با کلیک روی دکمه Buy/Long سفارش را ایجاد کنید.

در صورتی که میکر باشید، معمولاً سفارش به حالت تعلیق یا پندینگ (Pending Order) در می‌آید تا زمانی که قابلیت تکمیل شدن را بر اساس سفارش‌های ایجاد شده و نوسانات قیمتی پیدا کند.

گزینه میکر اونلی چیست؟

جالب است بدانید که صرافی کوینکس، برای این‌که کاربران بتوانند فقط به صورت میکر ایجاد سفارش کنند، یک دکمه مخصوص در پنل معاملاتی فیوچرز خود تعبیه کرده است!

این دکمه، که مطابق تصویر زیر در قسمت تنظیمات پیشرفته یا Advanced قرار گرفته است، با آیکون و علامت «M» مشخص شده است و با فعال کردن آن، این قابلیت را خواهید داشت که پوزیشن معاملاتی مورد نظر را فقط در قالب میکر ایجاد کنید.

قسمت تنظیمات پیشرفته

با فعال کردن این گزینه، حتی زمانی که سفارشی در دفتر سفارش‌ها قابلیت پر کردن پوزیشن معاملاتی شما را داشته باشد، این اتفاق نخواهد افتاد (چون در آن صورت شما تیکر خواهید بود) و فقط زمانی امکان اجرا شدن سفارش وجود خواهد داشت که شما در قالب سفارش‌گذار باشید.

مارکت میکر حرفه‌ای کوینکس (CoinEx Market Maker)

آن دسته از سازمان‌ها، شرکت‌ها، سرمایه‌گذاران نهادی یا کاربران برجسته و حرفه‌ای که دارای شرایط زیر باشند، قابلیت آن را خواهند داشت که به صورت مارکت میکر حرفه‌ای کوینکس (CoinEx Market Maker) با این صرافی همکاری کنند:

  • حداقل حجم معاملات ماهانه اسپات بالاتر از 1,000,000 دلار
  • حداقل حجم معاملات ماهانه فیوچرز بالاتر از 5,000,000 دلار

با برخورداری این این حداقل‌ها، شما دارای لول صفر (LV-0) در بخش بازار سازی صرافی کوینکس خواهید بود. با این حال، با افزایش حجم معاملات اسپات و فیوچرز خود می‌‌توانید رنکینگ‌تان را ارتقا داده و سطح کاربری خود را به سطوح بالاتر نیز برسانید.

کارمزدهایی که صرافی کوینکس برای مارکت میکرهای حرفه‌ای خود در نظر گرفته است، بر اساس سطح مارکت میکری از قرارِ زیر هستند:

سطح کاربری (VIP Level)رنکینگ (ranking)میکر (Maker)تیکر (Taker)
Level-5≤10 درصد-0.010 درصد0.025 درصد
Level-4≤25 درصد-0.008 درصد0.025 درصد
Level-3≤45 درصد-0.006 درصد0.025 درصد
Level-2≤70 درصد0.000 درصد0.025 درصد
Level-1درصد ماه گذشته0.000 درصد0.030 درصد
Level-00.003 درصد0.050 درصد

توجه داشته باشید که بازار سازها یا مارکت میکرهای حرفه‌ای صرافی کوینکس، به غیر از بخش بازارسازی خودکار (AMM) این قابلیت را دارند که در بخش‌های اسپات (Spot) و مارجین (Margin) از توکن اختصاصی کوینکس یعنی سِت (CET) نیز برای پرداخت کارمزدهای خود استفاده کرده و تفیف‌های به مراتب بیشتری را دریافت کنند. هرچند که امکان استفاده از تخفیف توکن اختصاصی کوینکس برای این کاربران در بخش فیوچرز (Futures) وجود ندارد.

جمع‌بندی

مفهوم عبارت Taker/Maker در صرافی کوینکس (Coinex) در متن، کلیه جزئیات و نکات مرتبط با مفهوم عبارت میکر و تیکر در اپلیکیشن  و سایت کوینکس، روش سفارش‌گذاری به‌صورت میکر و تبدیل شدن به مارکت میکر حرفه‌ای کوینکس به تفصیل آموزش داده شده است.

سوالات متداول

  1. کارمزدهای میکر و تیکر در صرافی کوینکس چگونه است؟

صرافی کوینکس، در بازار اسپات خود هیچ‌گونه تفاوتی برای میکر و تیکر قائل نشده است؛ اما در بازار فیوچرز، کارمزدهای معاملاتی از 0.03 درصد برای میکر و از 0.05 درصد برای تیکر شروع می‌شوند و با افزایش سطح کاربری، پایین‌تر می‌آیند.

  1. چگونه می‌توان یک سفارش را در قالب میکر ایجاد کرد؟

برای ایجاد یک سفارش خرید یا فروش در قالب میکر در صرافی کوینکس، ابتدا باید از دفتر سفارش‌ها آخرین قیمت معامله را بررسی کرده و سپس با ایجاد سفارش لیمیت، قیمت خرید (Bid) یا فروش (Ask) خود را براساس آن مشخص کنید.

  1. گزینه میکر اونلی صرافی کوینکس چیست؟

صرافی کوینکس، برای این‌که کاربران بتوانند فقط به صورت میکر ایجاد سفارش کنند، یک دکمه مخصوص به‌نام میکر اونلی (Maker Only) در پنل معاملاتی فیوچرز خود تعبیه کرده است.

  1. چگونه می‌توان مارکت میکر حرفه‌ای کوینکس شد؟

در صورتی که در صرافی کوینکس، دارای حجم معاملات ماهانه اسپات بالاتر از 1,000,000 دلار و حداقل حجم معاملات ماهانه فیوچرز بالاتر از 5,000,000 دلار برخوردار باشید، می‌توانید CoinEx Market Maker شده و از تخفیفات ویژه این صرافی در معاملات خود بهره‌مند شوید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *